Vad fan.

Jag provade att regga på wordpress. Did not like it.
Så nu finns jag på
http://enligtellen.blogspot.com/
Kom ihåg det!

Följ mig dit, det blir upprop där.
Och snart ska det nog kännas precis som hemma.
Och alla rss:are - följ med ni med.

(Gud vad jag kämpar. Komsi komsi älskade små bloggläsare)

Namnbyte

Så om jag nu bestämmer mig för att byta bloggportal, vad ska bloggen heta då?
Blandkatterochkorvar kom ju till för att jag först tänkte blogga typ "idag var jag och Noa på bvc, sen gick vi hem till katterna". Nu är det inte riktigt så längre, och namnet låter så jäkla muppigt.

Men vad ska jag kalla bloggen? "Blondin-Ellen" känns ju lite... härmapa. "En chokladberoendes bekännelser" känns lite långt. "Ja, jag tycker att jag är bättre än andra" kanske fungerar som header, men inte som namn.

Så vad ska jag kalla bloggen? Några tips?



Kom och ta mig, lågkonjunkturen.

Blä, vilken skitdag jag har på jobbet idag.
Jag tänker inte skriva mycket mer än så, eftersom jag har satt någon slags regel för mig själv att inte blogga om jobbarkollegor och sånt. Känns lite oproffsigt.

Så jag nöjer mig med att konstatera att jag tydligen är inkompetent och lat.
Let's just hope att mina chefer inte håller med.

På lunchen ska jag därför gå och knarka tapeter.
Det visste ni kanske inte att man kunde?
Jodå,
Pips kollektion är true uppåttjack.

Nu behöver jag bara lite choklad.
Och en svart klänning.
(Nej, den svarta klänningen hör förvisso inte ihop med min sinnesstämning idag. Men om man betänker att jag tänker gå ut och dricka alkohol och dansa på lördag (och därmed supa bort mina sorger, aka irritationsmoment), är klänningsletande ytterst högaktuellt. För hur deppig lär jag inte bli annars, om jag både är inkompetent, lat och ful i gamla paltor? Just det.)

Notera kategorin på detta inlägg.
Precis.


Samtal med Noa

Jag: Jag läser en bok som gör mig till en bättre mamma (min husbibel "ditt kompetenta barn")
Noa: Jaha
Jag: Tycker du att jag är en bra mamma?
Noa: Ja.
Jag: När tycker du att jag är en dålig mamma?
Noa: Aldrig. Men du är lite dum när du skriker på mig.
Jag: Vad ska en bra mamma göra då?
Noa: Ta upp en när man är ledsen. Bara en, inte två ska man ta upp

Spoken like a true storebror som kanske tycker att lillasyster tar lite mycket plats ibland?

IQ? (2)

Jag tittar på Pingu med Emmy:

"Undrar varför de är så enkelspåriga, det är ju alltid vinter. Lite tråkigt kanske, varför gör de så?"

Tjaa du, Ellen. Kanske för att det handlar om en PINGVIN?


Vem behöver en universitetsutbildning (del2)?

Det känns så skönt att ha lagt tre år på studier med allt vad det innebär av dåligt samvete, taskig ekonomi, stora skulder etc. när allt man behöver tydligen är ett självförtroende och en idé om att man kan göra allt själv.

Det känns lite snopet att jag liksom inbillade mig att jag hade något att komma med, att jag visste nåt som andra inte vet. Att jag är kompetent inom mitt område.

När det i själva verket tydligen är så att inom information och kommunikation kan alla allt. För jag menar, alla kan ju skriva en text. Så alla kan vara reklamare. Alla har ju en egen blogg, så alla kan vara webdesignare. Alla har nån gång sagt något bra, så alla kan vara copys. Dessutom har ju alla sett ett reklamblad nån gång, så alla kan vara layoutare, informatörer, kommunikatörer.

Men samtidigt, jag ska inte vara bitter. Det är ju faktiskt rätt skönt att det fungerar så. Nu ska jag ta och knata till apoteket med ett egetskrivet recept på lite bantningspiller, uppåttjack och allehanda roligheter. Jag menar, jag har ju faktiskt sett Cityakuten, Grey's anatomy och House. Det måste ju göra mig till överläkare, allra minst.


(Möjlig spoilervarning)

Hörrni! Den här veckan börjar det. Nej, inte vinterdepressionen, den har nog redan slagit ut i full blom.
Jag talar om tv-serierna. Det är nu de drar igång. Inom en snar framtid kommer vi återigen kunna njuta av serier som
The Office, The big bang theory, Grey's anatomy , Gossip Girl, Heroes, New adventures of old Christine, och... vad har jag glömt?

Det är nästan så att jag känner att mina små älsklingar (ihop med mitt älskade lilla hus) kan klara biffen, så att jag inte behöver kontakta vårdcentralen angående vinterdeppen. Men bara nästan.


Vem behöver en universitetsutbildning?

Jag tycker att det är så otroligt fascinerande med människor som liksom tror att de är unika när de levererar sina sanningar om folk. "Du är en hemsk människa som trycker ner andra för att du ska må bättre över dig själv!".

Öh, jaha? Du tror inte att jag listade ut det när jag var 12 år? Jag kan också upplysa dig om att jag flirtar väldigt mycket med män när jag är full, eftersom jag är osäker på att jag duger och därför behöver manlig bekräftelse för att höja min självkänsla. Big deal, det är inte precis så att man behöver 200 poäng psykologi för att kunna analysera sig själv.

Sitter inte alla på såna här kvasipsykologiska insikter som sig själva? Är det någon som bara "jahaaa! Anledningen till att jag är en bitch mot min kille är för att jag avskyr mig själv och är så rädd att han ska lämna mig att jag därför försöker driva honom ifrån mig innan han hinner såra mig, det hade jag aldrig fattat om du inte hade sagt det till mig."

Jag vill inte påstå att jag sitter på en djup självkännedom, men ärligt talat - sånt psykologiskt dravel som folk levererar som en ny och fascinerande sanning, sånt har väl de flesta koll på? Sen om det stämmer eller inte tänker jag inte ge mig in på, jag talar om klyschor som folk verkar tro att man inte vet om sig själv.

Så ja. Vi kan väl ta och dra lite såna klyschor nu, så ni fattar vad jag menar.

Jag är missnöjd med vad jag har åstadkommit i livet, därför klagar jag på de som har lyckats med ännu mindre. Herre på täppan is the shit. Jag gifte mig ung för att jag hade en idiot till farsa och behövde en mysig familjesituation för att känna mig trygg. Jag låtsas vara tuff och vass för att dölja att jag egentligen är osäker och blyg. Jag klagar på människor för att de ska tycka illa om det jag säger, inte om mig. Jag har djupa urringningar för att dra bort fokus från mitt trista ansikte. Eller vänta, det kanske inte hörde hit.

Där! Nästa gång det blir ramaskri för att jag klagar på några snabbköpskassörskor eller småbarnsmorsor med små Cevins, kan jag bara peka på det här inlägget.

Been there. Done the "psykoanalys".

Nu ska jag bara helgardera mig med att skriva att "vädurar ÄR faktiskt si och så". Ungefär lika vetenskapligt förankrat som "analysen" ovan.

Vem är du, vem är jag, levande charader.

Liksom många andra undrar jag också vilka det är som läser min blogg. Andra ser till att göra ett inlägg om det, typ "berätta vem du är och varför du läser min blogg", men jag vågar inte. Alltså på riktigt, jag vill jättegärna veta vilka ni är som läser (förutom de av er som jag känner privat of course, er har jag koll på), men jag vill inte göra en sån grej.

För hur pinsamt blir det inte när ingen svarar? När det är tyst och dött i kommentarsfältet och det verkar som att inte en enda kotte läser. När jag får liksom lite skämtsamt skoja om att "hörrni, kom igen nu då" och det liksom framgår att jag tycker att det är jättepinigt att inte få någon respons.

Det är anledningen till att jag aldrig har bjudit ut någon. Tänk vad pinsamt när de säger nej och så står man där och hummar och brummar. Eller så svarar de inte alls. Usch.

Så nu hoppar vi den idén. Den dagen jag har många läsare ska jag ge mig på den grejen. Och passa på att ha en
sån där frågestund som folk har. Sen så skulle jag passa på att byta till blogspot eller någon annan bloggportal också. (Kanske till och med ha ett bloggnamn som inte låter helt efterblivet)

Gud vad jag hatar blogg.se
Det måste vara den sämsta bloggportalen ever.
Men eftersom jag får kämpa med näbbar och klor för varenda liten läsare (och jag älskar er så mycket) vågar jag inte byta.

Så jag stannar kvar här. Vad är väl en bal på slottet?

IQ?

Har ni sett den nya reklamen från IQ? Där nån sjunger falskt "vila, vid denna källa" och så får man se scener från folk som dricker alkohol.

Jag antar att meningen är att övervägande delen av dessa scener ska uppfattas som negativa och jobbiga, men förutom någon enstaka (bland annat en med en rasse, och när är rassar inte obehagliga) är det bara skitroliga fester, glada människor, folk som dansar, har kul, festar och är galna.

Jag vet inte, jag kanske är fel målgrupp.
Men jag känner bara: "vill någon ha en utekväll med mig?"


Fashion, fashion, fashion.

Jag är så avundsjuk på de som kan klä sig. Och då menar jag inte tjejer som klickar hem lite kläder från vanliga butiker, följer trender och tycker att de är snygga så - utan de som kan klä sig på riktigt. Såna som kan ta en gammal tröja och ett par slitna jeans men kombinera med något galet så att de ser helt råcoola ut. Eller såna som ser helt fantastiska ut i en vanlig klänning från HM, för att de har gjort en frisyr till som gör pricket över iet.

Jag kan inte klä mig. Det är ingen självömkan, bara ett kallt konstaterande. Jag kan inte ens klicka hem trendiga kläder och matcha ihop, jag är ett lost cause. Tyvärr har det ju så klart smittat av sig på mina ungar. De har noll stilkänsla. Ingen av dem bryr sig ett skit om vad de har på sig (vilket förvisso är ett sundhetstecken men ändå) och när vi klär dem blir det ju knappast snyggt. Det är lekvänligt, det är färgglatt och det är barnvänligt. Men de är aldrig
så här coola.

Så vad gör man? Går en snabbkurs? Försöker skita i det och tänka att alla har sin grej och min är nog inte att vara snygg? Kan man köpa en känsla för stil på blocket?

Jag behöver hitta en personlig stil.
Och sen skaffa lite kläder.

Grejen är att det skulle fortfarande bara vara ensataka klädesplagg som förvisso passar ihop, men som ändå ger ett trist slutresultat.

Lost cause.

Märkligt.

Jag undrar hur det kan komma sig att jag känner mig tjockare när jag har klippt lugg?

Den som får den ekvationen att gå ihop kan ju hojta till.

Isn't it ironic?

Jag är gräsänka i helgen.
P har åkt iväg för att gå på återträff med högstadieklassen (svennebanan!).

Tio minuter efter att han har åkt upptäcker jag att toalettens spolningsfunktion har gått sönder igen och att toaletten nu står och brummar och rinner.

Är det inte typiskt?


(Ni som inte känner mig kommer nu sucka och tänka "gud vad typiskt, är det bara hennes kille som kan fixa toaletten bara för att han är man? Gud så ojämställt". Ni som faktiskt känner mig kommer tänka "stackars Ellen som är ohändigare än alla i hela världen". Det har inte med kön att göra. Det har med kompetens att göra. Eller brist på.)


Ett tips i all välmening 2

Först kom tipset om fonduegrytan. Jag bara förutsätter att ni alla rusade iväg och köpte en sådan och således har planerat in fondue på menyn ikväll?

Nu kommer ännu ett ovärderligt tips från mig:

Har du tråkigt? Skaffa en fyraåring. Man har aldrig tråkigt med en fyraåring. Det är som att åka berg- och dalbana, upp och ner.

Nu har jag inte tid att blogga längre, jag måste gå och lyssna på en undanflykt som involverar en drake som jobbar med att riva saker och som gillar vitt. Och han jobbar med en mus, och musen tog sönder glaset som nu står trasigt på diskbänken.

Men i alla fall: en fyraåring - och du kommer aldrig ha tråkigt igen.


You've got me begging you for mercy

Ibland får jag också lust...



... att skriva poetiska oneliners om solsken i blick och vackra små ting.



...att lägga upp svartvita bilder på mig själv utan att ironisera över hur jag ser ut.



... att se poetisk och djup och sorgsen ut.



... men sen inser jag att det inte riktigt är jag. Vilket gör att dessa små projekt brukar sluta med ett asgarv från min sida.


(Eh... den som inte fattade att hela det här inlägget är en slags rökridå för att få en anledning till att visa upp min nya frisyr kan ju ta och ställa sig i skamvrån nu.)

Grattis i efterskott

Min syrra fyllde 23 i tisdags.
Vi kunde inte fira henne då eftersom hon är utomlands.
Då var hon i Japan, nu är hon i Kina, tror jag.

När jag fyllde 23 kunde vi fira mig. Jag kunde inte ta mig så långt, jag var gravid med mitt andra barn.

Man kan säga som så att det inte är någon tvekan om vem av oss som kommer börja pensionsspara först.


Hägglund och väderkvarnarna

Kristdemokrater är, som vi alla vet, lite speciella. Hägglund tycker att det vore synd ifall folk inte fortsatte ha den uppfattningen om hans parti, så han gör en stor insats genom en mycket virrig och märklig debattartikel i Dagens Nyheter idag. Här är länken om ni vill bli förvirrade: http://www.dn.se/opinion/debatt/sveriges-radikala-elit-har-blivit-den-nya-overheten-1.954221

För er andra kan jag ta och bryta ner hans svammel till vad han egentligen verkar mena.
Here we go (alla osakligheter ber jag om ursäkt för. Hägglund verkar inte vara så bra på det här med debatt). Åh förresten - Hägglunds kommentarer är kursiva. Mina är spydiga och icke-kursiva.

Han skriver:

"Inom kulturvänstern har vanliga Svenssons och deras Svenssonliv länge setts som det självklara objektet för hån och misstänksamhet. Det har stått klart i filmer och böcker i mer än trettio år."


Jaha? Jag kan lova dig Hägglund att det gäller för andra länder också, inte bara Sverige. Det kallas att kritisera normen, att ifrågasätta vardagen, att hitta nya infallsvinklar. Det mest normativa, det mest vardagliga, det mest normala - det behövs ifrågasättas. Det är liksom så vi människor utvecklas, serru.


Sen fortsätter han med ett stort ordbajseri:


"Sveriges radikala elit har kommit att bli den nya överheten. De som under flagg av att företräda minsta lilla påfunna rättviseanspråk har satt upp ett formidabelt minfält av ideologiska teorier, där konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer ligger om vartannat. Den ena idén mer akademiskt tillskruvad än den andra och allt med udden ytterst riktad mot vanligt folks sätt att vara. Runt om i Sverige, i organisationer, medieredaktioner, politiska partier, talar de om för andra hur de skall leva sina liv."


Fattar ni vad han menar? Det kanske ni gör. Tror vi att de medelsvensson som han så vurmar för förstår exakt vad han vill få fram? Nja. Vi översätter: "Hörrni, låt bli att säga åt folk att bete sig hyggligt, rättvist och demokratiskt. Det är alldeles för akademiskt tillskruvat."


Vidare:


"Den som exempelvis råkar gilla tavlor som föreställer något bör till exempel göra avbön direkt; då har man nämligen nazistiska böjelser, har det meddelats från flera håll i sommarens kulturdebatt."


Ja, och Schyman påstod att svenska män är lika illa som talibaner. What's up med konservativa människors förmåga att bokstavligt tolka allt folk säger? De som gillar bibeln borde väl vara svängda i att kunna förstå bildspråk och liknelser? Eller?


"Minns också den förre Jämo:n Claes Borgströms uttalande för en tid sedan, att svenska mäns kvinnosyn kunde liknas vid talibanernas – och kvinnornas kvinnosyn också för den delen. På Lunds universitet ligger man redan i framkant på detta populära område: Där skall miljöerna certifieras ur ett genusperspektiv."


Ja, och här kom det. Talibaner. Om man bara börjar med att dra upp ordet talibaner så kan man sen misskreditera ett helt forskningsområde. Jättelarvigt med genus. Eller hur Hägglund? Det fanns inget genusarbete i bibeln. Inte heller i grottorna, jag kan garantera att grottfolket inte bodde i genuscertifierade miljöer. Låter jättebefriande.



"Och miljöpartiets Yvonne Ruwaida har för sin del förklarat att Sverige behöver en myndighet för normkritik. En myndighet som bland annat skall svara för opinionsbildning och bidragsfördelning och som aktivt skall motarbeta de normer och föreställningar som präglar folkflertalet. 

Bara några exempel på den slags verklighet som med djupaste gravallvar upptar överhetens energi trots att den egentligen hör hemma i Monty Pythons repertoarer. Man förundras."


Ja, gud ja. Klart man bör skratta och håna genusmedvetenhet och normkritik. Det är ju skönare om allt var som det var förut. Inte kritisera några normer. Inte utvidga vyer. Inte spränga gränser. Förundras du Hägglund. Det gör jag också. Av helt andra orsaker.


"Jag brukar ofta hänvisa till vad som diskuteras vid köksborden. Där talar man om skolan, om hushållskassan, om de gamla föräldrarna, om hur det går på jobbet, när man skall få tid för varandra och om hur man skall pussla ihop nästa helg. Oftast har man över huvud taget inte tid att förhålla sig till alla konstigheter."



Fast vi talar om politik, Göran lilla. (Våga inte kritisera min härskarteknik. Vi ska ju vara nöjda och glada med hur folk beter sig, kommer du ihåg?) Vid vårt köksbord talar vi politik också. Vi talar om hushållskassa och tid och allt möjligt också, men även om politik, kultur, annat. Fast jag kanske inte räknas? Jag kanske är kulturelit? Fast jag är en vanlig småbarnsmorsa med ett rätt så lågavlönat jobb?

"Alla politiska diktat serveras förstås i toleransens namn. Men man märker sällan tolerans för folks rätt att leva som folk gör mest även när det står i strid med de ideologiska modellerna. Det är ett perspektiv som är som bortblåst i svensk debatt."


Åh, det här är mumma för Sverigedemokraterna. Du har aldrig funderat på att byta parti? Leijonborg var ju fasligt nära där ett tag, följer du i hans fotspår månne?


"Verklighetens folk har jag kallat den breda del av Sveriges befolkning som lever ett alldeles vanligt, hederligt arbetande liv och för vilka politik kommer i andra hand. Det kan vara allt från undersköterskor till professorer; i sommar har de säkert gjort som de brukar: bara tagit det lugnt, åkt till landet och snickrat, gått på loppmarknad, slagits mot fästingar, tagit barnen till stranden eller åkt utomlands.


Skulle Ruwaida, Borgström, Sahlin
eller vilken höghästad kvällstidningskrönikör som helst syna dessa alldeles vanliga svenskar i deras vardag skulle man säkert komma fram till att deras vanor och hemtraditioner är inskränkta, patriarkala, följer förlegade normsystem och är politiskt opassande på en massa olika sätt."


Ja, alldeles säkert. De är säkert också i stor utsträckning rasistiska, odemokratiska, hatiska och föraktfulla. Är du fortfarande ok med det? Eller är det bara när du kan svänga dig lite hånfullt med ord som "patriarkala" som du tycker att svensson ska få vara som hen är?


"Frågan är varför vanligt folk ska behöva bry sig om sådant mästrande. Det ska de förstås inte. Men i snart sagt varje hörn av Sverige har man börjat syna om förhållandena är ideologiskt riktiga; det skall undervisas, klandras och dirigeras. Projekteras, teraperas och omstruktureras.

I all denna politiska korrekthet finns en gemensam substantiell kärna, att de etablerade normerna vi lever efter är förtryckande och att de alltid kränker någon. Och det måste man naturligtvis alltid vara aktsam på. Men det handlar inte om att genuscertifiera. Det handlar om vanlig lyhördhet och anständighet. Sådant som man uttrycker i vänlighet, artighet och respekt. Människor har i allmänhet gott uppsåt och är i stånd att använda sunt förnuft. Men sitter man högt på hästryggen och blickar ut över menigheten är det förstås passande att bortse från det och låtsas som något annat. Så fort det ges tillfälle skall de i stället bli certifierade och normkontrollerade."



Fast det är liksom här du har fel. Sverigedemokraterna går framåt - är det ett tecken på sunt förnuft? Jämställdheten går bakåt - är det ett tecken på sunt förnuft (Och nu efterfrågar jag inte svar från Hägglund, som skulle hoppa jämfota som ett litet barn när han ivrigt hojtade fram "ja, det är det!" på den frågan). Men fine, om vi ska köra på din linje så kan vi ju skippa det mesta. Jag menar, folk har ju gott uppsåt och sunt förnuft, så varför ha diskrimineringslagar alls? Är inte det att inskränka Svenssons rätt att bete sig som de alltid har gjort?

Eller är det kanske bara när det kommer in på de otäcka områdena genus, jämställdhet, normkritik etc. som vi ska dra i nödbromsen och låta folk använda sitt "sunda förnuft".


"Ytterst handlar detta om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga.

Vi i alliansen talar mycket och gärna om frihet från höga skatter och regleringar, och det ska vi göra. Men riktig frihet innefattar också rätten att slippa få sitt privata liv påpassat och tillrättalagt av finskrittande ideologer. Om detta talar vi alltför sällan.

Det börjar bli hög tid att återupprätta det sunda förnuftet i svensk politisk debatt. Och inte minst respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är."



Ja precis.

Här avslutar då Hägglund sin drapa med att egentligen rätt koncist sammanfatta vad det är han vill säga:


"Jag är konservativ. Då vill man att alla ska få vara som de är. Dessutom tycker jag inte alls om vänstervärderingar såsom att alla ska ha samma rättigheter etc. så när dessa värderingar nu börjar få fotfäste på lite fler ställen än enskilda partiers kongresser, så blir det ju jätteläskigt. Tänk om mina väljare behöver lyfta blicken från potatisåkern och tvingas på några slags sunda värderingar? Otäckt! Nej, låt alla vara som de är, som de alltid har varit (vilket de ju inte alls har, utvecklingen går ju faktiskt framåt om än sakta) så blir jag nöjd. Nu ska jag och mina polare i Sverigedemokraterna bara gå och fundilera lite på hur vi kan få in ordet 'talibaner' lite oftare när vi kritiserar genuswhatever. Vi hörs!"


Alla bara pratar, är det sant och har du hört om det?

Alla skriver om Anna Anka. Alla förfasar sig, förfärar sig och är allmänt oroade.
Jag fattar inte riktigt varför? Människan är sorglig, snarare än irriterande. Att reta sig på Anna Ankas plastikopererade, förvirrade och sorgliga uppenbarelse är som att bli förbannad på fyllot som sitter på en parkbänk och skriker "det finns ingen äkta kärlek" efter det förälskade paret.

Hon är som kristdemokraterna.
Som Annika Dahlström.
Som Tom Cruise.
De är tokiga, de har fel - men det är bara vi utomstående som vet om det.

Skillnaden från de övriga är att Anna Anka inte har något inflytande, ingen reell makt.
Ingen lyssnar.

Alla skakar på huvudet och går en omväg runt parkbänken hon sitter på.

Prinsessa!

Nej inte jag.
Filmen jag och en kompis ska se.
Nu sticker jag på bio!





(Neej. Jag fattar inte hellre varför man lägger upp såna här inlägg. Men alla gör ju det. "Nu ska jag...." och sen en bild. Jag tänkte att jag kanske hade missat något. Att såna inlägg liksom förklarar sig själva när man sitter och klickar och skriver. Men neej. Det är fortfarande lika märkligt. Varför skulle ni vilja veta hur jag ser ut när jag ska gå på bio? Eller varför skulle jag vilja veta hur nån annan ser ut när de ska gå och bowla? Jag fattar verkligen inte. Men nu har jag gett det en chans. Muppigt känns det. Nåja. Man ska prova allt innan man dör sägs det. Och ja, det innebär att någon gång kommer det komma ett videoblogginlägg på den här bloggen. Men jag tänkte avvakta. Tills jag inte har några läsare kvar. Alls.)


Fördelar med att jobba hemifrån

Jag är lite sugen på att göra en lista. Så här kommer en sådan.
Jag kallar den "saker som är bra med att jobba hemifrån".

Vi börjar med det tredje bästa:



3. Man är aldrig ensam. I alla fall inte om man har husdjur. Särskilt katter.



2. Man kan vara lite skönt schizofren. Spotifya Robbie Williams (lite fjortisvarning på det va?) samtidigt som man arbetar med två skärmar och sitter med projekt i photoshop, vilket ju är väldigt vuxet och kompetent.
Eller så kan jag känna mig som en datanördig fjortis, och det är ju också lite schizofrent. Jag är ju inte datanörd.



1. Det allra bästa är ändå att jag kan sjunga med hur högt som helst, och med hur stor inlevelse som helst.
Moulin Rouge-duetter har aldrig låtit så illa, men who cares? I rymden kan ingen höra dig skrika, och hemma kan inga kolleger titta snett på dig. Kick ass!

Unna sig en liten smula...

Idag när jag åkte till Ica skulle jag göra två saker: hämta ut kläder jag köpt till ungarna, samt köpa choklad till Noa som fått ännu en huvudvärksattack. Jag hade verkligen bestämt mig för att inte smaka på chokladen, jag bantar ju. Och med råge!

Sen stod jag och väntade vid paketutlämningen, när en man kom fram och började stöta på mig. Eller flirta med mig. Sak samma, egentligen. Pinsamt var det (det är alltid pinsamt vid tillfället det sker, även om jag i efterskott kan tycka att det är både modigt och lite gulligt - så länge de inte är påträngade.) men sen gick han sin väg.

Sen gick också jag in i affären, köpte choklad och åkte hem.
Och åt choklad.

Motiverade det med att "så hemsk kan jag ju ändå inte se ut".
Vad sunt det känns att lägga sin syn på sig själv i hur mycket manlig uppskattning man får.
Verkligen.


Jakten på lycka

Någon snubbe har forskat i lycka, och säger som alla andra: lyckan är själva resan. Man ska vara lycklig i vardagen, inte vänta på helgen. Vara lycklig en gråregnig tisdag i mars, inte vänta på semester.

Det låter ju förstås väldigt förnuftigt. Var lycklig, var glad här och nu. Pang bom kanske något händer och då ångrar du dig minsann. Då ångrar du att du inte var lycklig när du borde ha varit det. Du visste inte hur bra du hade det. Lev livet nu, njut av alla dagar, var lycklig, idag imorgon, nu!

Men jag kan inte låta bli att känna att det är ännu ett ok att bära. Ännu en grej att uppfylla.
Det räcker inte med att vi ska ha perfekta hem, färgmatchade, välstädade och nyrenoverade.
Det räcker inte med att vi ska vara smala, snygga, noppade, rakade, oluktande.
Och inte heller räcker det med att vi dessutom ska vara framgångsrika på jobbet.
Samtidigt som vi är en perfekt förälder till våra barn, vi ska ge dem tid och kärlek.
Icke att förglömma är självklart också medvetenheten, vi ska vara eco-friendly och inte äta e-tillsatser och vi ska inte flyga för mycket - utan bara lite lagom så att våra ungar blir beresta och världsvana.

Mitt i allt det här ska vi alltså orka vara lyckliga också. I vardagen. Inte får vi vänta på helgen och känna att "då, då ska jag minsann orka leka och skratta med barnen". För det är ju dagarna som passerar som är livet. Det vet vi ju. Det är idag, igår och imorgon och våga inte slänga bort ditt liv för att du väntar på att vara lycklig en annan dag.

Nu vet jag inte hur många det är som faktiskt går omkring och är olyckliga mån-tors för att sedan "rycka upp sig" och bli lyckliga över helgen? De flesta gör väl så gott de kan? Man stapplar hem och äter mat och försöker hinna med barnen trots huvudvärk och tvätt och sen vet man att någonstans hägrar lite ledighet och då får man tid till allt man vill.

Jag är ledsen om jag inte orkar vara superlycklig en vanlig gråregnig tisdag i mars. Jag är inte olycklig, absolut inte, men ibland kanske man kan få skjuta upp att leva livet tills en annan dag? Och bara få klara sig med att vara dugligt lycklig just den här dagen? Lite trött, lite gnällig, lite tjatig. Eller på dåligt humör. Får jag det, eller slösar jag bort alla de dagar som kom och gick för att jag var för trött efter jobbet för att fatta att de var livet? Och kan jag förlåta mig själv då när jag är gammal, för att jag inte lyssnade på lycka-forskaren utan liksom slarvade bort några dagar här och där?

Carpe fucking diem.
Men kan jag få vänta tills helgen?


Lovely

Ungar som säger saker är så jäkla kul. Och nu menar jag inte "jag älskar dig mamma" och sånt, det är mysigt - men inte kul.

Men en nyss fyllda tvååring som för följande samtal är tamefan kul:

P: Idag kom Noa och sa att Emmy hade bitit honom.
Jag: Va?
Emmy: Ha ha
P: Ja, i rumpan hade hon bitit honom. Det var rätt roligt att höra.
Emmy: Tummen upp, pappa!

Så jäkla weird.

(Uppfostran, vad är det? Vi satsar på att bli roade.)

Super. (Som i betydelsen bra, inte som i alkis)

Idag när jag åkte hem från jobbet hade jag ont i huvudet och magen.
Huvudvärken tilltog när jag kom hem.

Ändå gick jag ut med ungarna och spelade fotboll efter middagen.

Jag vill bara skriva det.
Så att det finns på pränt.



Ett tips i all välmening

Köp en fonduegryta.

Man kan göra vanlig fondue (het olja som man doppar diverse saker i och sen äter med goda dipsåser och tillbehör), men huvudpoängen med en fonduegryta är ostfondue. Smält ost. Som huvudmål. Det blir liksom inte bättre. Doppa vad du vill: broccoli om du vill vara nyttig (vilket man ju kan tycka är lite sent påtänkt om man sitter och käkar smält ost till middag) eller bitar av något gott bröd om du vill vara dekadent. Drick lite sprit eller vin till. Doppa på!

Till efterrätt kan man göra chokladfondue. Då upprepar vi hela proceduren, fast med choklad. Och då doppar man inte broccoli (ty då har man passerat viljan att vara nyttig och istället blivit helt koko) utan kanske jordgubbar eller kiwi eller vindruvor eller något annat trevligt.

Vi tar det igen: Fonduegryta.
Best investment ever.


Idolbilder

Vad är ni för läsare egentligen? Inte en enda gång har jag fått en idolbild, som Egoina får hela tiden.
Okej, hennes blogg kanske har några tiotusentals fler läsare än min. Men ändå. Det är ju inte kvantiteten som räknas, utan kvaliteten. Och just nu måste jag erkänna att kvalitén på mina fans är nere på noll.

Inga idolbilder.
Nästan inga kommentarer.

Ni kan väl åtminstone be om en autograf när vi träffas?


Får man driva med såna som Wollin? Ja. Och lätt är det!

Malin Wollin. Denna fotbollsfru (redan där är det ju så jävla creepy. Att definiera sig själv som en fru till någon snarare än som något annat. Själv skulle jag väl knappast vilja skryta med att inte ha kommit någon vart utan min make, men å andra sidan är det väl right up Wollins alley) som skriver "krönikor" (jag vill snarare kalla dem för babblande moraliserande drapor utan någon riktig substans) har gjort det igen.

När en man i Sverige ammade skrev hon att hon hellre gick tillbaka till stenåldern och kedjade fast sig vid spisen än lät män komma in på den domänen. Rösträtt är inte viktigt, så länge inte en bebis får en manstutte i munnen. Där håller jag förvisso med henne, en värld där Wollin inte får rösta känns rätt lockande för mig också. Och om hon höll sig hemma i köket skulle det vara en vinst för oss alla.

Nu skriver hon om att man ska sluta hyckla. För det är ju faktiskt lite synd om henne. Eller hur? Läs bara hur synd det är om henne:

"Det bästa vore om jag var en frånskild, tjock, svart, lesbisk, rullstolsburen invandrare med HIV och ADHD. Herregud, jag skulle komma undan med precis allt."

Wollin fortsätter med att "konstatera":

"Det är inte lätt att vara ung, smal, välutbildad, medelklass, vit och kärn­familj och tycka till om hur folk borde leva sina liv."

Jag förstår att det nästan måste klassas som arbetsskada att behöva kunna försvara sina åsikter. Om man inte har mycket substans i sina argument från början är det klart att det blir skrämmande när folk blir irriterade. Och jag hade också gärna skyllt på att det är för att jag är så perfekt  som jag får mothugg. Tyvärr är jag ju inte smal, så jag lyckas inte. Good för Wollin att hon kan det dock.

Wollin efterfrågar mindre hyckleri. Ja men då så:

Anledningen, Malin, till att folk tycker illa om dig, om dina krönikor - om det du står för - det är inte på grund av att du är vit och tråkig. Det är för att dina åsikter är sunkiga, dina tankegångar är för jävligt bakåtsträvande och för att du själv gör ett utmärkt exempel för alla som letar efter en bild till ordet "kvinnlig motsvarighet till bakåtsträvande medelålders gubbe".

Om du inte gillar det jag har att säga så är det bara för att det är provocerande för mindre intelligenta att läsa vad smarta människor har att säga. Det är inte lätt för mig med andra ord. Snyft snyft. Tänk vad jag hade kommit undan med att säga om jag hade haft en tankeförmåga som en wendelakrönikör.

Berg och dalar

Det absolut finaste som finns kan vara att se sin fyraåring springa runt med ett löv i en danssal, tillsammans med ett gäng andra fyraåring som är lika lyriska de. Ibland var jag tvungen att titta i golvet för att inte gråta lite vid anblicken av Noas lyckliga leende när han följde dansläraren runt i salen.

På väg hem handlade vi (varför måste man äta middag jämt? Varför finns det inga matpiller? Jag är så trött på att tänka ut och laga mat) och träffade på fina vänner. Som inte hade sitt barn med sig, han var hemma hos sin farmor och farfar. De hade varit och shoppat lite och skulle nu handla mat inför kvällen.

Vi tänker sällan på att vi aldrig har barnvakt. Vi kanske kommer på det ibland, som vid bröllopsdagar som får firas hemma i vardagsrummet, eller på födelsedagar då hämtsushi får vara ett "restaurangbesök". Men vi tänker sällan på att det finns föräldrar, det finns många föräldrar, som har möjlighet att lämna bort sina barn med jämna mellanrum.

Det finns föräldrar som kan städa i lugn och ro, utan att barnen drar ut allt igen. Det finns föräldrar som kan få vara sjuka i lugn och ro, inte behöva laga mat när man är kräksjuk eller gå till förskolan med barnen när man har 39 graders feber.

Eller bara för att kunna gå på stan och handla kläder, eller kunna umgås på tu man hand. Eller bara för vad man vill.

Vi har det inte så. Vi har det aldrig så. Vi har ytterst sällan möjlighet till barnvakt, vi är alltid tvungna att dela på oss om vi vill göra något "vuxet". Och för det mesta så fungerar det ju bra och man bryr sig inte och livet rullar på.

Men ibland slår det en så hårt. Fy vad skönt det vore.
Vilken förbannad lyx.
Jag är så himla avundsjuk.


Fyra nyanser av brunt

Det här med färg är så himla fascinerande. Två människor kan titta på samma färg och få helt olika upplevelser. En säger rostfärgad, en säger knallröd. Min man säger blå, jag säger turkos. Min pappa är färgblind och ser ingenting.
Det är så coolt att man kan tjafsa i evigheter om ifall en färg drar åt det blåa eller det gröna hållet. Eller om ett par byxor är  svarta eller bara djupt mörkblåa.

Eller som när hårfärgningsföretaget säger "extra lysblont" medan jag hävdar "knallgult".

Silverschampo, here we go again.

Skilda världar

En mamma på Familjeliv.se skriver såhär:

"Inskolning - jag bara gråter... Min 1½-åring går sin femte dag på dagis idag. De första tre dagarna var jag med, från och med igår ska han vara själv där men föräldrarna tillgängliga på mobil.

För mig är det mycket jobbigt, jag är SÅ LEDSEN, grät hela vägen hem från dagis igår. Troligen är jag mer ledsen än sonen. Jag vill ju vara med mitt barn. Men samhället och min/vår ekonomi kräver att jag jobbar och att sonen är på dagis. Annars skulle jag jobba halvtid och ha honom på dagis halvtid. Självklart även positivt för honom att vara där. Men det kommer bli så mycket av hans vakna tid framöver.
Och jag sörjer, att jag inte kommer att kunna vara med honom lika mycket längre."

----

Jag är inte en sån mamma. Jag är en sån mamma som säger "äh, vi skippar Emmys middagssömn idag, då lägger hon sig tidigare ikväll." Jag är en sån mamma som längtar tills  förskolan ska börja efter sommaruppehållet. Vi är såna föräldrar som kunde haft ungarna hemma tills de var 2 år, men satte dem på förskolan vid 1 i alla fall.

Såna föräldrar är vi. Sån mamma är jag.
Och de flesta dagar är jag nöjd med det. Jag tycker att jag har andra kvalitéer.

Men ibland undrar jag.
Är det sån man ska vara?

(Fy fan vad tråkigt)

Lördag

Noa och jag drog på loppis.
Herregud vad mycket skit det finns.

Men som tur är finns det också lite bra saker.
Som en fonduegryta, med pinnar och allting.




Pris? 50 spänn.
Just det.

Jag googlar recept på ostfondue as I write.

Om jag vore en modebloggare...

... hade jag inte behövt fråga det här, för då hade jag vetat ändå. Men nu är jag ingen modebloggare, utan en småbarnsmorsa med noll känsla för mode.

I alla fall, en sån här kjol:



Passar den på någon med markerad midja,  tjock rumpa och stora lår? Och stora tuttar?
Ja alltså jag. Ja, alltså tjock.

Eller ska man vara smal för såna kjolar?
Jag tycker att den är så fin fin fin.
Och kommer säkert att lura i mig att jag är fin i den om jag står i ett provrum.

Men är den för skinny bitches, eller för såna som gillar smulpaj?

Etik och moral

Jag tittar på Idol. Jag slås som vanligt över hur jäkla pantade människor är. Över hur en stor dos "självinsikt" skulle behöva slängas ut över Sverige. Över hur människor går igenom livet utan att ha någon som helst förmåga att rannsaka sig själva, sin förmåga, sin brist på förmåga.

Och sen tröttnar jag, surnar till och blir irriterad. Jag blir så jäkla trött att det ska ses som ok och fint och bra att "alla får försöka vara bra på något". Jag blir trött på att det anses vara fel att skratta åt folk som gör bort sig. Att man kallar det för mobbnings-tv. Att det blir elakt att påpeka att människor är pinsamma, larviga, töntiga.

När är det föräldrarnas fel? När blir det så att man kanske får ta ansvar själv för hur man framställer sig? När ska man behöva ta konsekvenserna för sitt beteende?

Ställer man upp i nationell TV och gör bort sig så är förlöjligande, hån och skratt något man får ta. För det ÄR ingen jävla rättighet att få vara med i TV, att få visa upp sig, att få sträva efter den där jävla uppmärksamheten och "du kan bli allt du vill" som alla vi 80-talister  har blivit matade med.

Ställ upp i TV och förnedra dig. Ta på dig en tokig hatt, ha för tighta kläder, sjung falskt, vägra ta ett nej.
Gör det. Men ta då konsekvenserna.

(Det här gäller ju självklart inte de uppenbart svagbegåvade människorna som ställer upp. Det är lite sorgligt. Mycket sorgligt. Och skrattet fastnar i halsen)

Besviken

Det är flera timmar sen jag postade mitt förra inlägg! Och ingen av er - ingen! - har kommenterat att jag har sköljt håret med pärlglansbalsam. Ser ni inte skimret och glansen eller?!


(Nej, det gör inte jag heller)


Idag




Debatt

Jag är väldigt sugen på att se Debatt ang. manlig amning. Det skulle kännas fint med en liten hjärnblödning.
Men jag är ju hemma med Noa och har svårt att bestämma mig:

Ska jag visa honom redan nu vilka inskränkta idioter det finns i  världen, eller ska han få upptäcka det som en egen liten överraskning?

I och för sig har vi ju redan börjat livets hårda skola. Igår tittade vi på Idol och jag lärde honom den trevliga förmågan "skratta åt folk med total brist på självinsikt". (Herregud vilken jävla brandfackla att skriva i en blogg där folk reagerar på minsta lilla nedlåtande sak man skriver.)


Oskyldig, I swear!

Är det bara jag som tycker att det är jättejobbigt att behöva handla på systemet? Jag brukar inte lämna fram mitt leg automatiskt, eftersom jag nu fyllt 25. Det står faktiskt så, att om man ser ut att vara under 25 ska man lämna fram. Jag ser äldre ut (tycker jag) och lämnar inte fram leg. Men sen står jag där och svettas och liksom vrider på mig. Som om jag faktiskt vore 19. Som om jag kommer bli avslöjad vilken sekund som helst. Jag försöker se så avslappnad och naturlig ut som möjligt - men då ser man ju (som alla vet) ännu  mer skyldig ut. Till sist kan jag ta min vinflaska med svettiga fingrar och skynda mig ut därifrån.

Eller på någon klädaffär där de helt plötsligt ber om legitimation när jag betalar med kort. Det ÄR mitt betalkort, det ÄR jag på legitimationen. Men ändå får jag tvångsmässiga oskyldiga ögon, jag försöker le avslappnat och ser säkerligen ut som om jag väntar på Clyde utanför affären.

Varför jag kom att tänka på det nu? Min man ska ta med Noa till affären och handla lite mer vab-proviant (läs: godis till Noa och cola till mig). Och han ÄR sjuk nog att vara hemma, vilket gör att jag måste vabba imorgon också, men pigg nog för tillfället för att följa med till affären. Ändå funderar jag på om jag inte bör lära maken någon förklarande och ursäktande "Ellen vab-fuskar INTE"- ramsa om han mot förmodan skulle stöta på någon av mina chefer... som inte känner igen varesig Noa... eller maken...

Nej, det kanske inte håller hela vägen.
Men "rationell" och "logisk" har väl aldrig varit mina ledord.


Jag har sagt det förr, och jag säger det igen.

Min syrra och jag lever som kanske de flesta av er vet, väldigt olika liv.

För några timmar sen uppdaterade hon på facebook: "Landade precis i Tokyo!".

För några timmar sen lade jag mig i sängen för att sova en timme.
"Jag ska ju ändå vabba imorgon, så ikväll behöver jag inte kunna somna tidigt!"

Alla finner vi våra egna små glädjestunder i livet.


Perspektiv

Idag är jag hemma och vabbar. Igår åkte Noa in till akuten med misstänkt hjärnhinneinflammation. Det visade sig vara ett vanligt ofarligt virus, men timmarna mellan att han och maken åkte in och tills jag fick besked var ett par hemska timmar.

Så idag låter det ungefär såhär här hemma:

- Mamma vill du rita med mig?
- Jaa då!
- Pappa, kan vi ta ner och bygga ihop stora bilbanan?
- Jaa då!
- Mamma, kan du åka och köpa godis i affären?
- Javisst!
- Får jag äta pannkakorna i soffan framför tvn istället?
- Allt du vill!

Ändrade prioriteringar. Ett sundare perspektiv. Kalla det vad ni vill.
Idag får han allt och lite till.


"Vad har han gjort dig egentligen?"

Jag är fascinerad av många saker. En sådan sak är låttexter. Jag förstår inte varför så många plattityder och rena pinsamheter helt plötsligt accepteras av alla för att de har en svängig melodi som tillbehör.

På senare tid har jag fascinerats av en sån superkalkon. Har någon hört Idol-Olas "Sky's the limit"? Ni som inte har det kan ju skatta er lyckliga.

(Texten är tagen från ett youtubeklipp. Alla felaktigheter beror på detta, och jag har inte velat rätta eftersom det faktiskt kan vara så att texten är så här felaktig i original)

"Every girl around the world
I wanna show ya"


Vad, vad vill du visa oss?

When I was like ten, had no worries
So many dreams inside of my mind


Tack för bakgrundsinfon. Men vad var det du ville visa oss?

But growing up I understand
That it's bumpy on this rocky road ride


Ja, vann du inte idol. Stackars lilla Idol-Ola.

One, two, three, count to the beat
The steps I'm taking all through my life
And it could be heaven I see
Think I finally found it
Now I am free


Va? Alltså, bara... va?


Every girl around the world
I wanna show ya


Äntligen! Visa oss!

Sky's the limit for you

Jaha? Hur då menar du? Alltså, på vilket sätt? Visa oss!

Every boy around the world
Get up and listen
Life is short you'll miss it


Är det inte lite taskigt att killarna måste vara aktiva och resa sig upp och lyssna?
Tjejerna får ju ligga som de vill och bli visade vad det nu var han ville visa oss.
Fast det är ju förvisso en riktigt bra livslärdom Ola vill dela med sig av.
Kanske kan vara värt att resa sig för.


Completely emotionally bonded
To every little thing that I do


Emotionally. Mentally.
Bonded. Challenged. Sak samma egentligen.


Take chances where ever I have to
Even if I looked like a fool


Du sa det. Inte jag. Härlig självkännedom dock!


So one two three count to the beat
The steps I'm taking all through my life
And it could be heaven I see
Think I finally found it
Now I am free


Vi kör ett "va?" på det här igen.


Every girl around the world
I wanna show ya
Sky's the limit for you
Every boy around the world
Get up and listen
Life is short you'll miss it


Det är så skönt med en man with a mission.
Ola, Jesus, Mohammed... sak samma.


Anywhere, anytime
Take a chance, touch the sky


Hur? Har du en hjälpande hand?


Anywhere, anytime
Free your mind


Vilket jag antar att du har fått göra när du poserade i de kläder man kan se i youtubevideorna till den här låten? "Öppna ditt sinne nu Ola. Se inte så skeptisk ut. Det här kommer alla tolvåringar att gilla. Jag menar, dina mogna fans."


Say what you wanna say


Känns som att jag precis har gjort det? Eller tja, inte helt vad jag vill.
Någonstans finns det en gräns för var det går över i förtal, har jag för mig?


Sky's the limit


Tack för tipset!


Hejda dina tårar.

Vad har ni gråtit över idag?

Själv har jag fällt tårar över:

- En dödsannons i tidningen. En jätteälskad gammelmormor hade dött. Och en ung man, bara två år yngre än jag själv.

- Det faktum att Noa har fått dagisplats vid nya huset. Från 1 november. I sig är det en glad nyhet, men det påminner mig om att vi nu på riktigt ska lämna den underbara förskolan vi har. Med alla hans vänner. Tänk om han inte får nya vänner? Tänk om föräldrarna på nya förskolan är elaka mot mig? Tänk om pedagogerna inte är lika bra?

- Det faktum att Emmy INTE fick en plats där. Så att vi kanske måste byta förskola och liksom "mellanlanda" på en annan tills hon får plats på samma som Noa. Stackars unge. Sån otrygghet vi utsätter henne för.

- När jag slog i huvudet i  bilens tak i morse.

- När jag tänker på att min syster imorgon reser ut i stora vida världen för några månader.

- När jag tvättade håret och råkade komma åt den enorma bulan i huvudet.

Det är inte så att jag gråter lätt eller så.
Men maken brukar gömma dödsannonserna från mig om han får en chans.

Alltid en liten guldkant

Om man ska se något positivt med helgens monstertrots, så är det att det är rätt kul med en fyraårings förklaringar till varför han gör saker han vet att han inte får.

Noa sätter på tv:n utan att fråga oss.
Jag säger att han inte ska titta på tv just då.

Noa: Men min mage säger att jag får det!
Jag: Ja, men din mage bestämmer inte över oss.

Jag lägger undan fjärrkontrollen.
Två minuter senare står Noa på en stol för att försöka nå fjärrkontrollen.
Jag lyfter ner honom.

Noa: Ååååh! Dumma dig! Min mage säger att jag får titta på tv och min mage bestämmer över alla! Över dig och pappa också! Dumma dig, dumma pappa, dumma alla! Min mage säger att jag får! Ni bestämmer inte, det gör min mage!!

Noa springer in på sitt rum.

Emmy: Näe mamma! Ajabaja (vem fan FÅR de detta uttryck ifrån?). Noa ä lessen! Dumma mamma, inte Noa lessen!

Ridå.


(Något helt annat. Jag har börjat importera min blogg till min facebooksida. Så att den liksom hamnar som anteckningar. Jag är inte alls säker på vad jag tycker om det. Visserligen läser ju fler då, men samtidigt blir det så personligt. Som att det är JAG som skriver detta, mitt riktiga jag, mitt personliga jag. Inte mitt bloggjag. De flesta som har en blogg kanske kan hålla med om att bloggen på något sätt är ett alterego. Inte helt äkta, inte helt personligt? Men när jag importerar till facebook hamnar allt där, mitt i knät på släktingar, gamla vänner och ytliga jobbarkompisar. Och det, jag vet inte, känns inte helt bekvämt. Kanske borde jag sluta med det? Och nu kommer ju även denna notering dyka upp på facebook. Ah, teknikens under.)

Jävla klant!

Om man får ett slag (nu har jag först skrivit ett smäll och en slagg (!) innan jag fick till det korrekt) över huvudet så att man efteråt har ont i huvudet, öronsus och attacker av snurrighet - så vore det ju bra om man hade en bra historia till det också. Typ:

- Mår du inte bra Ellen?
- Nej, för vet du vad. På väg till jobbet idag såg jag en gammal tant bli rånad. Japp, ute på min parkering. Så jag sprang efter rånaren och brottade ner honom och tog tillbaka väskan till tanten. Rånaren hann få in några slag på mig och ett träffade rätt illa på huvudet. Så nu känner jag mig allmänt dålig och mår inte alls bra. Men jag gjorde i alla fall en god gärning.

Det hade känts bättre. Mycket bättre.
Bättre än att mumla fram "jag-hade-bråttom-och-slog-i-huvudet-i-bilen-i-morse".


Tips?

I nya huset (jaaa jag tjatar!) ska vi ha ett lekrum till ungarna. Vi hyser nämligen en fåfäng förhoppning om att slippa ha dera kullerbyttande små kroppar i soffan, i sängen, på oss. Men vad har man i ett lekrum? Vi har kommit på ett gäng saker, men hojta till med tips om ni har några bra idéer!

This we have so far (i våra planer alltså):
Romerska ringar
Madrass med kuddar för mys/hopp/kojbygge
"Klättervägg"
Bord för att rita/bygga/pussla
Kökshörna
Leksaker

Vad ska man mer ha i ett lekrum av rang?

Karma

Om jag hade trott på karma så hade den här lördagen varit karmas sätt att rätta till all tur vi har haft senaste veckan. En lördag som är så kass den bara kan bli får väga upp husköp och lägenhetsförsäljning. Världens trotsutbrot på loppis får motsvara att vi fick ett så bra pris för lägenheten. Ungarnas skrik och otrevligheter (!) på Ica får väga upp att vi fick åkgräsklippare, ved och röjsåg med i husköpet. Den misslyckade kvällsmaten och gnällbråket och tankarna på "gud vad skönt det vore att ta in på hotell och slippa alla i familjen just nu" får väga upp allt "vi är lyckligast i världen" vi har sysslat med sistone.

Eller sånt kanske inte karma sysslar med? Jag vet faktiskt inte så bra, jag har inte riktigt koll på allt flum. Kanske någon som tror att mikrovågsugnar är farliga eller att det är dumt att vaccinera sig kan berätta vad karma sysslar med?


Pippi på rymmen

Gud vad härligt trotsig hon är Annika. Slänger en tillbringare med mjölk i marken och bara "jag rymmer!". Tommy, jag har såna issues med honom, han är så töntig. "Hejdå mamma, nu rymmer vi", hur rebelliskt är det?

Och så deras mamma. När jag var liten var hon liksom urtypen för en gnällig mamma. Hon var som grannens mamma. Nu som vuxen tycker jag väl inte att hon är särdeles sträng. Hon vill att ungarna ska komma hem till åtta om de har sagt det, och hon vill ha hjälp med jordgubbslandet. I övrigt är hon ju råcool, låter barna springa hos Pippi som de önskar.

The perspectives they are a-changing.

Gissa barnboken

Emmy, 2 år, läser böcker:

1. "ellen badar lite...brr... ä kallt... ellen fika istället... slut!"


2. "åhh... kissa lite.. i sandlådan... näe! titta tv...  var är min ketchup skriker han. pappa pappa neej. dumma! Neej rum, neej! Där dansar... du du du du dansar... där är draken, hjälp! näe titta den. slut!"


3. "titta sessan... titta hunden, titta katten, titta ritar och leker... titta är vaken. titta sessan sover. sluut!"


Äkta kärlek.

Är det bara jag som är trött på alla låtar om hjärta och smärta, när det är så uppenbart att de handlar om det där första året i princip? Då allt är superkärlek och rosenrött och man har inte stött på någon motgång. När man varken har ungar eller lån eller behöver pussla med heltidsjobb och dagishämtningar eller tristess.

Var är kärlekssångerna om äkta kärlek, om djup kärlek, om något annat än en tidig förälskelse? De kärlekssånger som spelas idag är ju ungefär en motsvarighet till unga tjejers och killars kärleksförklaringar på facebook: "Älskar dig så mycket gussenussesötnos!". Jo visst.

Jag vill ha en kärlekssång som säger "fan vad du kan vara störande när du aldrig torkar av diskbänken och varför är det jag som ska komma ihåg födelsedagar och nej jag orkar inte ha sex ikväll heller, kanske nästa vecka men jag vill alltid alltid leva med dig för det finns inget annat alternativ. Du är min."

Kanske ska man skriva en sån sång själv? I alla fall en refräng, som jag kan yla över alla de sliskiga prepubertala kärlekssångerna på radio.

"Du har gått upp i vikt, men det har även jag.
Vi ser på varandra som vi gör varje dag.
Bakom all disk och smulor på bord
Så lovar jag att alltid hålla mitt ord.
Det är du och jag bland sjukdom och lån
Det är något vi aldrig kommer ifrån
Vår kärlek är starkare än blöjor och skrik
För du är min kärlek, med dig är jag rik."

Låter inte det som en sång för Shirley Clamp, så säg?
Sen för all del, vi kan slänga in lite hjärta och smärta också.
Så länge det inte handlar om den första rosenröda tiden.

_____________________________________________

Edit: Jag inser att jag har blivit bitter. Vid ålder 25. Känns fint.

_____________________________________________

Edit 2: Ja, det framstår som att jag tycker att "gammal" kärlek, eller min kärlek, är starkare än alla andras. Suck it up, klart jag inte menar så.

_____________________________________________

Senaste dagarna i bilder

I måndags så köpte vi:






Va? Sa Noa.
Men lägenheten då? Sa Noa.
Den sålde vi idag, sa vi.




Men mamma! Det är ju ett trist sjuttiotalshus! Vi skulle ju ha en vacker villa
från senast 1940! Skrek Emmy.





Ja, sa jag. Men det här var billigt, och nyrenoverat. Och smidigt. Vi kan skita i att slipa trägolv,
och leka med er i trädgården istället. Det finns en fin trädgård, titta Emmy!




Jaha, sa Emmy. Det var ju bra.
Nu är jag glad igen.




Låg det på landet, sa du? Frågade Noa.
Ja, det gjorde det ju. Svarade Emmy.
Lyssnar du aldrig? Frågade Emmy.
Titta här:




(Man kan ju tycka att jag bara kunde ha nöjt mig med att skriva "vi har köpt hus", men hey - hur kul hade det varit?)


Omväxling förnöjer

Emmy:

Jag ha mer välling!
(Jag hämtar välling)
Jag inte ha den!
(Jag går ut med vällingen)
Jag ha välling!
(Jag går in med vällingen)
Jag inte ha den, ta bort den!
(Jag tar bort vällingen)
Jag ha den! Jag ha vällingen!
(Jag ger henne vällingen)
Neej välling! Jag inte ha den!
(Jag går ut med vällingen)
Jag ha vällingen!
(Jag ger henne vällingen)
Tack tack!

eller

Min jacka! Jag ha den!
(Jag ger henne jackan)
Jag ha på den!
(Jag börjar ta på den)
Neej, jag inte ha jackan! Ta bort den!
(Jag tar bort den)
Jag ha jackan! På med jackan!
(Jag ger henne jackan)
Neej! Jag ta på den. Själv!
(Jag slutar hjälpa henne)
Mamma ta på den!
(Jag hjälper henne)
Neej ha jacka. Ta bort den!
(Jag tar bort den)
Jag ha min jacka!!!


Ni fattar va?
Livet är never the same när man har en tvååring hemma.


Jag jobbar sent

Och äter kvällsmat på kontoret:



Nu kan man kanske tycka att det är en rätt kass kvällsmat. Det har man rätt i.
(Man kan också tycka att jag har ett förjävla töntigt mesigt smile på bilden.
Det har man också rätt i.)

Men med tanke på att jag har ont i huvudet, svettas och ska om en timme stå på en scen i en aula för att presentera min (alltså skolans, men det är min baby) hemsida för ett gäng föräldrar och även visa hur deras små barn kan använda den, fastän alla funktioner inte är färdiga än - så tycker jag faktiskt att jag fötjänar en sunkmiddag.

Dessutom firar jag. Så det så.

Jag behöver en hobby. Eller en vän.

Jag och min käre make har börjat bli telepatiska. Alltså på riktigt. Vi tänker samma tankar, även om det är helt orelaterat till det vi pratar om. Jag kan inte räkna gångerna på sistone då vi båda har sagt samma saker, eller där en av oss har sagt det den andra tänker på.

Det är rätt kusligt faktiskt.
Eller som vi sa i munnen på varandra igår (när vi städade förrådet): Vi behöver nog en hobby.

För ärligt talat, jag umgås med honom varenda stund av min lediga tid. 8 timmars jobb, 1 timme pendling, resten av tiden umgås jag med honom. Varje dag. Varje vecka. Varje månad. Tiden vi tillbringar ifrån varandra på fritiden är inte mycket.

Och vi trivs med det, problemet ligger inte i det. Men det vore ju kul om man fick ha sina tankar för sig själv.
Ett socialt liv också, vore inte helt fel.