Ny frisyr!

Idag impulsklippte jag mig. Jag vet inte vad jag tycker om resultatet. Ena sekunden gillar jag det, andra sekunden är jag inte lika förtjust. Det blev liksom för kort! Och jag vet inte om jag tycker om det korta eller ej.

Så ni kan få vara domare:







Sen försökte jag glädja Pelle genom att göra en "lolita goes lunarstorm"-pose. Jag förstår inte varför han bara skrattade?




Nu ska jag gå och döden dö!

Och just ja, jag dedikerar detta inlägg till Lisa!

Oh. My. God!

Jag visste att jag hade dålig kondis innan två barn.
Jag antog att jag skulle ha ännu sämre kondis efter två barn.
Jag visste att en crosstrainer var jobbig.

Men jag hade ingen aning om att jag efter fem minuter skulle bli helt död! Seriöst, jag slängde mig i soffan, svimfärdig, törstig och med blodsmak i munnen och förväntade mig att lämna min man som änkeman med två barn.

Det är seriöst mycket enklare att föda barn än att härda ut mer än fem minuter på den där djävulsmaskinen.

Men men. På't igen ikväll. Om det är tyst här framöver vet ni att jag har döden dött. Crosstrainer-döden dött.


Helgen

Det har varit en härlig helg.

Fredag: Supersmaskig middag, singstars + buzz med T och A. Söta barn. Chips och ostbågar.
Lördag: Mysdag hemma. Långpromenad, lite städning, och sen räkor och aioli och Magnus Betnérs dvd. Skitbra!

Söndag: Sovmorgon, sedan långpromenad. Sedan drog jag och N iväg med buss för att titta på bio. Det var premiär! För N alltså, inte för filmen. Gud vad jag älskar den ungen. Mer om det besöket finns på vår hemsida, jag har bestämt mig för att inte blogga för mycket om ungarna här. (Nu höll jag på att skriva "om ugnarna". Hade inte det varit en rätt trist blogg? Om olika ugnar. "Tja, varmluftsugnen stekte lite dåligt i helgen. Undrar om en säkring behövs bytas." Å andra sidan, det finns ju de som bloggar om mode...) Vi såg i alla fall "Bee Movie" Kul!

Nu är jag tillbaka på jobbet igen. Fast det är en rätt "rolig" vecka. BVC med N imorgon. Undrar ifall vi får bekräftat att han är typ autistisk eller så, eller om de hävdar att allt är normalt. Så knasig kan man inte vara när allt är normalt! I alla fall, till banken på torsdag för att prata huslån. Och så husvisning + Siribesök i helgen. Ja, begravning på fredag är ju inte kul - men resten!

Och till sist: Välkommen lilla Enzo, Noahs och Emmys kusin, som föddes igår kväll!

Idiot!

Ja, den här mannen alltså!

Jag vet inte vilket av hans argument som är dummast. Jag vet inte riktigt var man ska börja i denna härva av cirkelresonemang. Det är som att titta ut över ett stort diskberg, och inte veta om man ska börja med gafflar, knivar eller tallrikar. Eller bara skita i det. Det kanske är det som är hans taktik? Skriva så mycket nonsens att folk blir för trötta för att orka bemöta?

Men, tji fick han! Jag är outtröttlig. Eller åtminstone tillräckligt uppretad för att orka!

Argument 1: Kvinnor hatar män. Se bara på dessa uttalanden! ( Och så kommer han med exempel som t.ex. "Män är djur" "Män bör betala mansskatt" Unga tjejer som gör en mansfientlig hejaramsa). Jag antar att lilla Pär Ström inte var närvarande på högstadiet när man gick igenom små svenska retoriska stilgrepp som liknelser, metaforer och liknande. Och den människan får yttra sig i svensk press? Jag hoppas att hans fd svensklärare gråter blod. För övrigt, de unga tjejernas hejaramsa - tja, den var ju riktad till en speciell man som våldtagit en vän till dem. Men såna små detaljer blir ju inte så bra för hans tes, så dem struntar han i.

Argument 2: Män är minsann också diskriminerade!
Ja, visst! Det har jag sagt hela tiden, t.ex. i vårdnadstvister. Det är jättetråkigt! Men för fan - lagstifta om delad föräldraförsäkring då! För om papporna ska ta kanske 20 dagar i början, kanske 5 vabbdagar under hela uppväxten - inte ska de då komma och kräva att få exakt lika mycket tid med barnen sen. Varför? Om de inte delat lika tidigare - varför blir det då så viktigt att dela lika sen? Ibland tror jag att det blir väldigt rättvist trots allt. "Låt oss se. Du har hittills tagit ut 57 föräldradagar, och så 3 vabdagar. Det blir 60 dagar totalt. Ditt barn är idag 10 år. 8 år kvar tills hen blir myndig. Eftersom vi kan anta att du vill umgås ungefär lika mycket nu som tidigare med ditt barn är det alltså 60/10 x 8 som blir dina nya dagar. 48 dagar alltså. Vi kan vara generösa, vi säger 50!" Är det så orättvist?

Nej, skämt åsido - klart att män ska ses som lika bra föräldrar som kvinnor. Självklart! Men det går inte att komma runt att det måste börja med att de faktiskt är lika bra föräldrar som kvinnor. Först när de tar lika mycket föräldrapenning, först när de vabbar lika mycket. Först när de också kan varenda skostorlek och vet exakt var gosedjuret är - först då kan man ändra något! Och jag vet precis vilket motargument som ska komma nu: "Ja, men - det är inte så lätt! Kvinnorna släpper inte ifrån sig makten!"

Nej, så kan det vara. Har man gift sig med ett pucko får man ro henne i land. Eller helt enkelt slänga henne ur båten. Återigen: lagstifta om delad föräldraförsäkring, så kan kvinnorna inte hålla i makten. Eller - slå er fram själva. Skriv inte över dagarna! För det här tycker jag är intressant! När en kvinna säger att hon blir diskriminerad heter det från många män: "ja, men hon får väl stå på sig lite. Hon får väl ta för sig hon också! Vi kan ju inte ändra på det, hon får väl se till att få det hon vill själv!". Men när män blir diskriminerade i föräldrasituationer heter det: "Men kvinnorna släpper inte ifrån sig sin makt". Nej men bestäm er! Antingen så ska det vara upp till individen. Men då ska också männen ha allt ansvar att ta tillbaka sin roll som förälder. Eller så ska vi försöka göra något åt det, med t.ex. lagstiftningar. Men oj, då skakar minsann män som Pär Ström av stilla rädsla. Att lagstifta för att få fram jämställdhet, det är ju det värsta som finns! Uschamej!

Det är så typiskt! Att gnälla och böla i kvällspressen om att det minsann är synd om män också!! - det är ok. Fine! Men när man kommer med lösningar, då är man en bitter radikalfeministisk kommunist som inte har någon verklighetsförankring. Bestäm er för fan!

"Män får inte vara lika mycket föräldrar som kvinnor" - Lagstifta om delad föräldraförsäkring då!
"Pojkar får mest stryk av alla, det är män som blir mest slagna" - Genuspedagogik i förskolan, lär pojkarna att de inte måste vara macho stereotyper!
"Män arbetar massor, vi blir trötta och utbrända" - Inför sex timmars arbetsdag!
"Män mår dåligt av alla krav på dem idag" - Läs lite genusmedvetna böcker, där kraven suddas ut. Det är ok att vara man och ha rosa och älska barbies och grävskopor samtidigt. Lär ungarna det från början!
Och så vidare, och så vidare.

Och så till sist: Män är diskriminerade ibland. Det har vi konstaterat. Det är trist! Men innebär det att feminismen ska avstanna? Att alla som kämpar för kvinnors rättigheter (som ligger så långt efter männens rättigheter!) ska bara stanna upp!

"Hörrni! Sluta kämpa! Lägg ner det här nu! Jag vet att kvinnor har sämre löner, att vi dubbelarbetar, att världens fattigaste alltid är kvinnor, att det är kvinnor som främst säljs i t.ex. trafficking, att kvinnor könsstympas, att kvinnor hedersmördas, att kvinnor slaktas, att kvinnor döms för att ha blivit våldtagna. Jag vet. It sucks! Men vet ni vad som är än värre - männen diskrimineras också inom ett eller två områden! Hör ni så knäppt?! Nu ska vi sluta med all kamp för kvinnors rättigheter, det kan vi ta tag i först när männens orättvisor har ordnats upp! Ok?"

Pär Ström - inte bara saknar du kunskap, argumentationsförmåga och någon som helst självinsikt. Du är även ett levande bevis på orättvisan idag! Till och med inom feminismen, som började som en kamp för kvinnors rättvisor - är det viktigast med männen! Tack, för att du gjorde det så otroligt tydligt!

Liten lista

Veckans minst kreativa: Pelle säger till Noah (om ett sugrör): "låtsas att det är en...pinne!"

Veckans mest kreativa: "Mamma, robin (christoffer robin, min anm) har bitit mig i tummarna. Stackars Noah. Robin blåsa! Roooobin! Blåååååsa!" (Noah har fått skrynkliga tummar i badet)

Veckans sämsta: Att Farfar har dött

Veckans bästa: En massa saker. Viktminskning, nya idéer, att vi ska köpa singstars

Veckans godaste: Max som det blir ikväll. Inte ungen med bollen och pottan alltså, utan hamburgare

Veckans mest mysko: Är det normalt att längta till lunchen som består av nutrilettbar, för att man då får äta något som liknar choklad?

Veckans slemmo: Uffe Larsson i Let's dance. Alltså, ärligt? Surgubbe med töntiga miner och läskig hållning.

Veckans gladis: Tja, ingen kan slå Emmy i "vara glad"-kategorin

Veckans stolta grej: Jag är rätt duktig på mitt jobb. Ibland. Nu när jag ska få en "lite" nyare version av PS än 6.0 blir jag ännu bättre.

Veckans bästa film: Juno! Se den! Se den! Se den!

Veckans sämsta dag: Idag, lätt! Storstädning, surar, trött, ont i magen, ingen sovmorgon - you name it! (Men va fan, jag skulle ju sluta med engelska uttryck?!)

För att summera: Helt ok vecka. Men idag suger. Hästballe.

Bloggsjuk

Det är lite otäckt när man börjar tänka i bloggväg. Typ "åh, det här skulle jag kunna blogga om - hur skulle jag skriva då?". Inte bara för att det tyder på ett märkligt intresse för att blogga, utan även för att det ger mig en ond aning om att jag lider av hybris. Jag menar - när jag ärligt börjar fundera på hur jag ska formulera ett inlägg om ostbågar... har det inte gått lite för långt då? Vem tror jag egentligen ska vara intresserad? Och så slår det mig - jag bloggar ju aldrig om saker som händer! Jag bloggar bara om saker jag tänker. Kan det vara så att jag tror att mina tankar är mer intressanta än vad som händer i livet? Är inte det höjden av egofokusering?

Och ändå, fastän jag vet detta, kan jag inte låta bli! Jag måste, jag vill och jag behöver delge er mina tankar. Det är viktigt att få formulera ett inlägg om ostbågar (varför finns det egentligen äckliga och goda ostbågar? Borde de inte smaka likadant, det är ju samma sort och samma företag (OLW) och så? Måste maila kundtjänst och fråga), jag känner ett behov av att sätta mina tankar på pränt.

Och när jag väl skriver inläggen, så inser jag hur mycket anglicismer jag använder. Eller, anglicismer och anglicismer - jag skriver på ren engelska! Varför? Lever jag med en engelsktalande människa? (Svaret för er som inte vet det, är nej) Och jag som alltid påstår att jag är så bra på att uttrycka mig, att jag älskar att formulera mig. Pyttsan! För att citera Kalle Anka: "Dubbel-bah!". Om jag inte ens kan hålla mig till mitt eget språk, hur bra är jag då? Är det inte lite sorgligt att behöva ta till ett annat språk för att kunna uttycka sig?

Jag menar, det finns ju precis lika bra uttryck på svenska:

"For fucks sake" - För bövelen!
" Oh. My. God." - Herre min skapare!
"Weird!" - Oerhört märkligt!
"Shit pommesfrites" - Jösses Amalia!

Ni ser - det svenska språket är ingalunda fattigt. Och det är ju lite coolare, eller jag menar, det är ju lite kallare att prata som i en söderfilm från 30-talet än som vilket Britney-kopia som helst. Yep - eller: jajamän!


Regn och sjuka barn

Är det inte lite märkligt att min tanke när det blir regnigt ute är "nej! Då kan jag inte gå på min lunchpromenad"? Låter det som den barbamamma (alltså jag) som ni känner? Inte precis va. Det måste bero på mitt braiga promenadsällskap.

Annars, tja... Noah är sjuk. Emmy vaknar på nätterna och vill leka. Jag försöker jobba. Jag har tandvärk. Jag hatar tandläkare - det är dyrt och gör ont. Usch! Jag drömmer om hus. Jag saknar mina vänner. Jag vill gå ut på krogen (fick blodad tand på juldagen). Jag vill resa till Thailand.

Allt som vanligt med andra ord.

Rätt ok ändå

Idag fick jag på mig ett par byxor jag inte fått på mig tidigare. Yay!

Och igår fick jag (ännu en, märk väl!) förfrågan efter mitt telefonnummer av en främling, för en dejt. Det ni!

Dessutom lyckades jag lösa nästan allt trassel jag ställt till med på jobbet. Och vem kan egentligen vara sur en längre stund med två solstrålar hemma. Särskilt när den ena solstrålen helt plötsligt visar sig kunna saker man inte hade en aning om!

Noah: Hoppa sängen!
Jag: Va? Vill du hoppa sängen?
Noah: Nej!! Hoppa sängen, ramla ner! *tar sig för huvudet* Apa ramla ner!
Jag: Aha...? Mamma ringde doktorn...?
Noah: Dottorn svara. Ne apor sängen vara!

Det ni!

Bussfunderingar

Ibland när man åker buss tar batteriet i mp3-spelaren slut, och då får man tid för en väldans många funderingar. Det är mycket irriterande, eftersom det kommer så knasiga funderingar (se: "hur lär sig döva läsa"). Idag funderade jag bland annat på följande saker:

- Går alla fjortisar samma sminkkurs? Jag är så imponerad av det tuperade håret och den perfekt orangematta hyn! Färgmatchat med bästa vännen.

- OMG, jag har blivit gammal! (Ser ni att jag försökte dölja det bakom ett OMG? Jag är väl inte dum heller) Jag fattar inte om kläderna på GinaTricot är tröjor eller kjolar, och jag tänkte faktiskt "men gud vilka konstiga smeknamn alla har" när jag tjuvlyssnade på några fjortisar. Fort, en tequilarunda hit - jag måste bli yngre!

- Om nu Winnerbäck och hans sambo har separerat (vilket "Daugava" tyder på), gjorde de det över såna här små petitesser som vanliga folk bråkar om, eller var det värsta stora svåra konstnärsproblemet? Varför kan han inte sjunga en lite mer jordnära låt? Typ:
"Jag ligger på diskbergets botten.
Genom matresterna ser jag smutstvätt.
Varför är det alltid jag som ska tvätta, räcker det inte med att jag turnerar?"
Men icke, det är metaforer och djup sorg och shit, i en låt nämner han en mobiltelefon - det är nästan snudd på vanligt! Missförstå mig rätt, jag älskar Winnerbäck (där Winnerbäck får stå som en metonym för hans musik och texter och inte han som person), men är det verkligen så tungt att vara han som det verkar?

Nu laddar jag min mp3-spelare. Imorgon ska det inte funderas mer.

Skitdag

Det är mörkt och regnigt och gnälliga ungar och sur make och jag vill jag vill jag vill köpa det där huset men det kan vi ju såklart inte göra och jag vill också ligga på en varm strand och slappa som mamma gör men det kan vi ju såklart inte heller göra och jag är ledsen och sur och arg och grinig och när T och A kommer över på middag ikväll får de minsann nöja sig med köpepizza för vi är för griniga och trötta för att orka laga mat!

BLÄ!

Rosablå suck

http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article1594526.ab

Är det någon som blir förvånad? Det är ju bara att åka hem till vilken unge som helst, så hittar man blått eller tuffa färger hos pojkarna och rosa och glitter hos tjejerna. Ingen skillnad hos oss heller, eftersom vi inte orkat tapetesera om i Noahs rum sen vi flyttade in. Otroligt trist, och så väcker det ju frågor som alltid:

- Om man är en piratprinsessa då? Får killar vara det? Eller måste de vara piratmän? Har inte småpojkar mer gemensamt med småflickor, än med vuxna män? Med männen delar de ett könsorgan, med småflickorna delar de hela världen?

- Vad gör man om man har två barn (ett av varje kön) och ett sovrum och inreder ena halvan blått och andra halvan rosa, och så vill ungjäklarna byta rumshalva med varandra? Måste man måla om då? Blir killen hårfrisörska annars? Blir han blind?

Sen får jag lite dåligt samvete också. Jag och P är så jäkla duktiga på att klappa oss själva på axeln och tycka att vi är så himla medvetna. För bövelen, stackars N har ju fått ha blåa tapeter med fula traktorer på i ett år nu. Det var tydligen inte viktigt för oss att åtgärda till något som faktiskt passar N bättre. Typ Nalle Puh eller Bamse eller Pippi?
Och så ger vi genusmedvetna böcker till släkt och vänners ungar, men själva sätter vi på Alfons och Milla på tv.n. Och den är ju sorgligt nog tänkt att vara så pedagogisk och bra, för det visar sig ju i slutet att Alfons visst kan leka med Milla. Jo tjena, efter att hela filmen handlar om hur olika tjejer och killar är och hur tråkiga tjejer är och bla bla bla! Som tur är har ju Noah sin bästis Klara (Ja, just bästis! Inte flickvän!! I såna fall är väl hans förra bästis Johan hans pojkvän eller? Heteronormativa trista människor!) på dagis, så helt skadad är han inte än.

Den där artikeln kommer helt enkelt med samma gamla tråkiga sanning jag redan visste om. Och så kommer alla puckon med sitt "vi har faktiskt köpt en docka till lille Kevin, men han gillade den inte. Och han tycker att rosa är en flickfärg faktiskt, utan att vi har sagt något!". Jo men tro det då. Var så goda. Kevin är ändå fucked for life.

I helgen ska jag nog köpa färg och wallies och så ska vi måla hela Noahs rum. Om jag så får göra det själv!

Vår hemsida

Vi har äntligen fått ändan ur och uppdaterat vår hemsida. Eftersom jag tycker att den här bloggen har svämmat över av barnsaker på sistone ska jag försöka flytta det dit istället. Adressen är samma gamla vanliga: www.fam-haglund.se

Jag märkte att jag kanske lät lite dryg i mitt förra inlägg. Som att jag är någon svårmodig konstnär som ser saker ingen annan ser. Så är det verkligen inte. Jag är ju jättesvensson. Och blir skitlycklig bara över att få ha det så bra som jag har det med min underbara familj och jobb och vänner. Det är inte så jag menar. Jag bara önskar att min största dröm vore lite mer lättuppnåelig. That's it.

Iväg med er till vår hemsida nu. Marsch pannkaka!

What if....

Idag är jag lite deppig. Av två anledningar.

För det första har vi hittat vårt drömhus. Och det vore ju en glad nyhet, om det inte vore för att vi omöjligen kan köpa det. Skitkul, verkligen.

För det andra har jag insett att jag faktiskt bara vill skriva. Det är det enda jag vill göra, jag vill skriva. Jag vill försörja mig på att skriva. Och det kommer ju inte heller hända, så återigen: skitkul, verkligen.

Ibland blir jag lite trött. Jag är trött på att vara smart och ha stora, högtflygande drömmar. Jag är trött på att tänka rationellt. Jag är trött på att vara medveten. Jag vill bara vara vanlig jäkla Svensson som blir superglad över ett heltidsjobb som personlig assistent, som köper hus utan att tänka sig för och som inte har större drömmar än om en riktigt fet platt-tv och en resa till Mallorca. Jag vill också trava runt med rosa döttrar och blåa pojkar och bara skita i att det är dåligt för ungarna. Jag vill också fnysa åt val och tänka att "alla politiker är ju likadana, men jag kan väl rösta på moderaterna för de lovar ju mer pengar i plånboken". Jag vill också nöja mig med skitlite.

Men icke sa nicke. Istället sitter jag här och är smärtsamt medveten om allting. Om att jag inte kan köpa drömhuset för vi har inte råd och det är inte bra läge nu. Om att jag faktiskt aldrig kommer kunna försörja mig på mitt skrivande. Om att världen är befolkad av idioter som inte tänker längre än näsan räcker. Bitterfitta, det är jag.

Och tänk då, vad jobbigt det måste vara för de riktigt begåvade. Eller nej just det, det är ju de som faktiskt kan uppfylla sina drömmar. Eller de riktigt medvetna och insatta då? Eller, nej just det - det är ju de som kan förändra något. Det är vi mittemellan som hamnar i kläm.

Missförstå mig rätt, jag är nöjd med mitt liv. Men det vore väldigt skönt att slippa drömma, längta, hoppas och strävas. Jag vill också nöja mig med en ny bil eller platt-tv.

Vad det nya året för med sig

2002 träffades vi

2003 förlovade vi oss

2004 flyttade vi till Örebro, jag började plugga och blev gravid med Noah

2005 fick vi Noah

2006 gifte vi oss (och flyttade. Två gånger)

2007 fick vi Emmy

Det har varit ett par aktiva år. Därför är jag nu glad att kunna berätta för er alla att år 2008 ska vi... *trumvirvel*... inte göra någonting! Ingenting är inplanerat. Inget barn, ingen flytt, ingenting alls. Och det känns helt underbart skönt. Jag hoppas verkligen att vi kan få ett helt odramatiskt år, bara leva på och ha det bra. Inget att planera inför, inget stort som händer. Bara vardag. Härligt härligt!

Så, jag hoppas att det blir ett bra år. Att ingenting tråkigt händer. Att vi får det så harmoniskt och lugnt som vi väntar oss.

Men det är klart, en flytt kan man aldrig utesluta. ;-)