Och sen kanske vi kan uppfinna såna där spisar med ett koppel på...

Någon jäkla måtta på dumheterna får det väl ändå vara? Först kom vårdnadsbidraget:

"Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar med barn mellan 1 till 3 år som vill vara hemma lite längre efter föräldraförsäkringens slut. De kommuner som så önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag på maximalt 3 000 kronor per månad. Villkoret för att få fullt vårdnadsbidrag är att barnet inte utnyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen. Föräldern kan förvärvsarbeta och samtidigt uppbära vårdnadsbidrag om barnomsorgen ordnas på annat sätt." (Källa: regeringen.se)

Eller i klartext: Stanna hemma med ungarna kvinnor (för vilken man tror ni stannar hemma för ynka 3000 kronor, när de inte ens är föräldralediga), så får ni en liten slant av oss!

Och nu kommer vårdnadsbidragspengen:

"Den nya barnomsorgspengen är ett kommunalt bidrag som följer med varje barn oavsett vilken typ av verksamhet föräldrarna väljer - i kommunal eller enskild regi. Barnomsorgspengen gäller för godkänd förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och godkänd enskild pedagogisk omsorg.
 
Pedagogisk omsorg kan till exempel innebära bidrag till omsorg av egna barn om man samtidigt tar emot lika många barn från andra familjer." (Källa: sundsvall.se)

Eller i klartext: Om vi inte hade varit nog tydliga med att vi tycker att ungar ska vara hemma med sina morsor, så kör vi ett varv till. Stanna hemma med dina barn kvinna! Eller lämna till grannkärringen.

Det mest skrattretande är nog att de har mage att kalla det för jämställdhetsarbete:
"Regeringen vill öka valfriheten för barnfamiljerna och samtidigt stimulera en ökad jämställdhet."

På riktigt alltså? Män tar idag ut skrämmande lite föräldraledighet. När man är föräldraledig talar vi om 80% av sin lön, om man inte är höginkomsttagare. I de två fallen ovan talar vi om 3000 kronor per månad (vårdnadsbidrag) eller 80 000 kronor per år (barnomsorgspengen). Hur många tror att män kommer stanna hemma? På ett ungefär? Nej, det trodde inte jag heller.

De som kommer stanna hemma är lågutbildade, låginkomsttagare, utarbetade och invandrare. Och självklart är de alla kvinnor.

Är det här något som folk verkligen tycker är bra? Att vi går bakåt i utvecklingen? Att vi istället för att bygga ut fungerande barnomsorg så att även skiftarbetande ensamstående kan få en dagisplats, ska vi gå bakåt. Dumpa ungen på farmor eller ta över grannens unge så kan det räknas som "Pedagogisk verksamhet". (Vilket enormt hån det är mot våra fantastiska förskolor vill jag inte ens gå in på)

Om man nu tycker att barn behöver en tryggare miljö: satsa på det då! Bygg ut förskoleverksamheten. Anställ fler förskollärare (inte barnskötare!). Öka tillgängligheten, satsa på vidareutbildning, mer personal, bättre lokaler.

Lennart Bondeson från Kristdemokraterna säger i Nerikes Allehanda:

"Det blir lättare att ordna flexibla lösningar. Möjligheterna till alternativ blir fler. Jag kan inte se några som helst nackdelar."

Klart du inte kan Lennart. Men så är du ju kristdemokrat också.

Lena Baastad, s,:

"I dag ställer vi krav på läroplan och utbildad personal på förskolorna i Örebro. I framtiden har den som har hand om barn inga sådana krav på sig"

Precis.

Visst har jag förstått att det är inte med retro, vintage och 50-tal.
Men på något sätt trodde jag att det gällde heminredning och mode.
Inte familjepolitiken.


Kommentarer
Postat av: sara

Hej!

Har följt din blogg ett tag och gillar den skarpt. Nu är det dags att kommentera också. Som förskollärare, mamma och självklart feminist vill jag tacka dig för detta fantastiska inlägg. Dagens bästa!!

Kram s

2009-07-02 @ 20:16:37
Postat av: Viola

Men det är ju ingen som tvingar en att stanna hemma med barnet ifall man inte vill? Det där är ju bara en möjlighet. Och det finns säkert de som hellre umgås något är extra med sina barn än sliter på ett skitjobb (eftersom du nu utgår från att det bara är låginkomsttagare som skulle utnyttja detta)

Postat av: Elllen

Viola - men det är ju just det som är poängen. Att man förklär det som en "möjlighet" och vips har vi hoppat bakåt i tiden till när mammorna skulle vara nöjda med att gå hemma.



Det är väl oändligt mycket viktigare att förbättra arbetena för lågutbildade kvinnor, så att de känner att de har ett bra arbete att gå till. Att höja lönerna så att de känner att de faktiskt tjänar på att arbeta. Att förbättra chans till utbildning i alla samhällsgrupper, så att man känner att man faktiskt kan bli något som man är lycklig med.



Som det är nu går vi tillbaka, inte framåt. Det måste ju vara viktigare att se till att arbetslivet är bra för kvinnor än att rycka på axlarna och säga "jaha, men stanna hemma då".



Sen är det inte så mycket jag som utgår från saker, utan alla undersökningar visar att det skulle vara just låginkomsttagande kvinnor som utnyttjar detta. Se på Norge, vad det har lett till där.



Den här barnomsorgspengen är egentligen bara ett mer modernt incitament till att återinföra granntanternas barnpassning. Men skillnaden är att idag finns det oändligt mycket bättre alternativ: förskolan! Och när man dels TAR pengar för att ge till de som stannar hemma och dels FÖRLORAR pengar iom deras minskade löneinkomst och därmed förlorade skatteintäkter, ger det mindre pengar till förskolan. Och det är otroligt tråkigt.

2009-07-03 @ 11:35:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback